Hva er CRI og hvordan velge lysarmaturer?

Color Rendering Index (CRI) er en internasjonal enhetlig metode for å definere fargegjengivelsen til lyskilder.Den er designet for å gi en nøyaktig kvantitativ evaluering av i hvilken grad fargen på et objekt under den målte lyskilden er i samsvar med fargen presentert under referanselyskilden.Commission internationale de l 'eclairage (CIE) setter fargegjengivelsesindeksen for sollys til 100, og fargegjengivelsesindeksen for glødelamper er svært nær dagslys og regnes derfor som en ideell referanselyskilde.

2

CRI er en viktig faktor for å måle en lyskildes evne til å gjengi fargen til et objekt.Høy CRI-verdi, jo sterkere evnen har lyskilden til å gjenopprette fargen på objektet, og jo lettere er det for det menneskelige øyet å skille fargen på objektet.

CRI er en metode for å måle ytelsen til en lyskilde i fargegjenkjenning sammenlignet med en standard lyskilde (som dagslys).Det er en allment akseptert beregning og den eneste måten å evaluere og rapportere fargegjengivelsen til en lyskilde på.Fargegjengivelse er en kvalitativ evaluering som måler i hvilken grad en lyskilde presenterer fargen til et objekt, det vil si hvor realistisk fargegjengivelsen er.
High Light fargegjengivelse (CRI≥90) kan produsere mykt lys, effektivt redusere visuell tretthet, gjøre synsfeltet klarere og bildet mer tredimensjonalt;gir brukerne en høy fargegjengivelse og lett utendørsbelysningsopplevelse.Høy fargegjengivelse har gode fargegjengivelseseffekter, og fargene vi ser er nærmere naturlige primærfarger (farger under sollys);lav fargegjengivelse har dårlig fargegjengivelse, så fargeavvikene vi ser større.

4

Hvordan velge fargegjengivelse/fargegjengivelsesindeks ved kjøp av lysutstyr?

Ved valg av fargegjengivelse følges vanligvis to prinsipper, nemlig prinsippet om trofast fargegjengivelse og prinsippet om effektiv fargegjengivelse.

(1) Trofast fargegjengivelsesprinsipp

Prinsippet om trofast fargegjengivelse betyr at for å representere den opprinnelige fargen til et objekt nøyaktig, må en lyskilde med høyere fargegjengivelsesindeks velges.I dette tilfellet kan valget gjøres basert på Ra-verdien.Jo større Ra-verdien er, desto høyere grad av gjenoppretting av den opprinnelige fargen på objektet.Ulike applikasjoner har ulike krav til trofast fargegjengivelse av lyskilder.

I henhold til de forskjellige gjeldende arenaene deler International Commission on Illumination (CIE) inn fargegjengivelsesindeksen i fem kategorier:

Fargegjengivelseskategori

Ra-verdi

fargegjengivelse

Krav til bruksomfang/trofast fargegjengivelse

1A

90-100

utmerket

Der det kreves nøyaktig fargekontrast

1B

80-89

flink

Hvor middels fargegjengivelse er nødvendig

2

60-79

vanlig

Hvor middels fargegjengivelse er nødvendig

3

40-59

relativt dårlig

Steder med relativt lave krav til fargegjengivelse

4

20-39

dårlig

Steder uten spesifikke krav til fargegjengivelse

(2)Effektfargeprinsipp

Prinsippet for effektfargegjengivelse er at i spesifikke scener som kjøttproduktutstillingsskap, for å fremheve spesifikke farger og vise vakkert liv, må en spesifikk fargegjengivelsesindeks velges.På grunnlag av å sikre at Ra-verdien oppfyller kravene, økes den tilsvarende spesielle fargegjengivelsesindeksen i henhold til fargen på det opplyste objektet.

I kjøttutstillingsområdet til supermarkeder og forskjellige butikker er fargegjengivelsesindeksen R9 til lyskilden spesielt kritisk, fordi kjøttfargen vanligvis er forutinnstilt til rødt, og en høyere R9 kan gjøre kjøttet til en mer frisk og deilig visuell effekt .

For scener som forestillingsscener og studioer som krever nøyaktig gjengivelse av hudtoner, må fargegjengivelsesindeksen R15 til lyskilden oppfylle en høy standard.

UtvideKkunnskap

Den teoretiske fargegjengivelsesindeksen for glødelamper er 100. Men i livet finnes det mange typer glødelamper med forskjellig bruk.Derfor er Ra-verdiene deres ikke ensartede.Den kan bare sies å være nær 100, som anses å være lyskilden med best fargegjengivelsesytelse..Imidlertid har denne typen lyskilde lav lyseffektivitet og mangler fordelene med energisparing og miljøvern.I kontrast, selv om LED-lys er litt dårligere enn glødelamper når det gjelder fargegjengivelse, har de blitt en mer populær lyskilde på grunn av deres energibesparende og miljøvennlige egenskaper.

I tillegg, hvis menneskekroppen utsettes for et lysmiljø med dårlig fargegjengivelse i lang tid, vil følsomheten til kjeglecellene i det menneskelige øyet gradvis avta, og hjernen kan ufrivillig konsentrere seg mer når den identifiserer ting, som kan lett føre til tretthet i øynene og til og med nærsynthet.

Fargegjengivelsesindeksen for klasseromsbelysningskilder bør ikke være lavere enn 80. For lav fargeindeks for klasseromsbelysning vil påvirke elevenes øynes nøyaktige gjenkjennelse av fargen på objekter, og føre til at objekter ikke kan presentere sine opprinnelige sanne farger.Hvis denne situasjonen vedvarer i lang tid, vil det føre til nedgang og nedgang i fargediskrimineringsevnen, som igjen vil indusere alvorlige synsproblemer og øyesykdommer hos elever som fargeblindhet og fargesvakhet.

Fargegjengivelsesindeksen Ra>90 brukes til kontorbelysning, dens utseendetilfredshet kan redusere belysningen med mer enn 25 % sammenlignet med belysningsanlegg med lav fargegjengivelsesindeks (Ra<60).Fargegjengivelsesindeksen og belysningen av lyskilden bestemmer i fellesskap den visuelle klarheten til omgivelsene, det er et balansert forhold mellom belysning og fargegjengivelsesindeks.


Innleggstid: Apr-03-2024

Send din melding til oss: